خبر خوان تماس با ما
اس ام اس های عاشقانه، سرکاری، فلسفی عرفانی، شهادت و تولد را از ما بخواهید...
درباره
    $BiHamta$
    به وبلاگ خودتون خوش اومدید نظر یادتون نره این وبلاگ در همه ی زمینه ها کار می کند هر گونه مطلبی خواستید فقط به من خبر بدهید تا در این وبلاگ بگذارم................. دوستان گلم به دلیل زیاد بودن کارهام نمی توانم وب را آپ کنم به همین دلیل من به چند نویسنده فعال نیازمندم
آخرين مطالب ارسال شده
آرشيو وبلاگ

javahermarket



تعبیر خواب آنلاین




در اين وبلاگ
در كل اينترنت
٩:۱٦ ‎ب.ظ

آّب

جمعه ۱۳٩۱/۳/۱٩

آب ماده ای فراوان در کره زمین است. به شکل های مختلفی همچون دریا ، باران ، رودخانه و... دیده می‌شود. آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل می‌شود، اما از بین نمی‌رود. هر گونه حیات محتاج آب می‌باشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده می‌کنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.

با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری از دولت‌ها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیره بندی می‌کنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.

ماده ای شگفت انگیز

آب نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. آب را جزو دسته مخلوط‌ها طبقه‌بندی نمی‌کنند، چون خواص آب نه به خواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. از ترکیب دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن، یک مولکول آب بوجود می‌آید. یک قطره آب دارای تعداد بی شماری مولکول آب می‌باشد.


هر مولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرف مولکول آب واقع شده‌اند. شیمیدان‌ها با کمک شواهد به این نتیجه رسیده‌اند که مولکول آب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند (HــOــH). بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم های هیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نموده اند.


اشکال متغیر

آب در اشکال متفاوتی بر روی زمین یافت می‌شود. تنها ماده ای است که در طبیعت به هر سه حالت جامد، مایع و گاز وجود دارد. ابرها در آسمان، موج دریا، کوه یخی، توده های یخی در دل کوه ها و منابع آبی زیرزمینی تنها چند شکل از آب می‌باشند. طی اعمال تبخیر، میعان، انجماد و ذوب، آب مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل می‌شود. این پدیده تبدیل آب را چرخه بزرگ آب می‌نامند.

از آنجا که بارندگی در صنعت کشاورزی و همچنین برای خود بشر بسیار با اهمیت است، به اشکال مختلف بارندگی نام های به خصوصی اطلاق می‌شود. بارندگی معمولاً بصورت باران است. دیگر اشکال آن، تگرگ،برف، مه و شبنم می‌باشند. همچنین، از برخورد نور با قطرات باران، رنگین کمان پدید می‌آید.

آب‌های روی سطح زمین، نقش های مهمی ایفا می‌کنند؛ رودخانه‌ها آب مورد نیاز کشاورزی را فراهم می‌کنند و دریاها هم وسیله ای برای تجارت و مبادله کالاها محسوب می‌شوند. توده های یخی و آبشارها هم از دیگر اشکال آب هستند. فرسایش به وسیله ی آب، نقش مهمی در شکل محیط زیست ایفا می‌کند.

به علاوه، دره ها و دلتاهای حاصل از رسوبات رودخانه‌ها، محلی برای سکنی گزیدن انسان ها بوده است. آب به داخل زمین هم نفوذ می‌کند و آب‌های زیرزمینی را ایجاد می‌کند. آب‌های زیرزمینی را می‌توان با کندن چاه یا قنات استخراج نمود. البته آب های زیرزمینی به شکل چشمه یا چشمه آب گرم هم به سطح زمین می‌آیند.

آب املاح و مواد معدنی مختلفی دارد که بر حسب آن مواد، طعم و مزه اش بسیار تفاوت می‌کند. البته ما انسان‌ها ، خود ، قادریم که آشامیدنی بودن آبی را ارزیابی کنیم؛ مثلاً از آب شور دریا و یا آب‌های بدبوی باتلاق ها استفاده نمی‌کنیم. بلکه آبی می نوشیم که سالم بوده و مناسب نیازهای بدنمان باشد.

 

اهمیت آب در زندگی

آب خواص مهمی دارد که در زندگی ما بسیار با ارزشند. از جمله:

  •         حلال بسیار خوبی است.
  •         چگالی بالایی دارد و جالب این که وقتی یخ می‌زند یا حرارت می‌بیند، چگالی آن کاهش می‌یابد.
  •         گرمای تبخیر آب بالاست. یعنی برای تبدیل مقدار کمی آب به بخار، گرمای زیادی لازم است. این خاصیت برای بدن ما بسیار با اهمیت می‌باشد. گرمای اضافی بدن با تبخیر تنها مقدار کمی از آب بدن از طریق منافذ پوست تعریق کاسته می‌شود.
  •        نیروی کشش سطحی آن به طور شگفت انگیزی زیاد است. گهگاه شاهد نشستن حشرات روی سطح آب بوده‌ایم. اگر به دقت به طرز قرار گرفتن حشره روی سطح آب نگاه کنید، متوجه می‌شوید که سطح آب زیر پای حشره، مانند یک تشک ابری فرو می‌رود؛ اما پاره نمی‌شود.
  •         آب مواد مختلف از جمله شکر و نمک را براحتی در خود حل می‌کند. بسیاری از واکنش های شیمیایی تنها در حضور آب انجام می‌شوند. البته پاره ای مواد با آب مخلوط نمی‌شوند، مثل لیپیدها و دیگر مواد هیدرات کربن‌دار. غشاء سلولی که حاوی لیپیدها و پروتئین است، از این خاصیت آب سود جسته و تعاملات محتویات سلولی با مواد شیمیایی خارج سلول را بدقت تحت کنترل دارد.
  •         یکی دیگر از خواص جالب آب، حالت جامد آن، یعنی یخ می‌باشد. هنگامی که آب بر اثر سرما به یخ تبدیل می‌شود، انبساط می‌یابد، بدین معنا که حجم بیشتری را اشغال می‌کند.

    بنابراین، حجمی از یخ که هم‌حجم آب اولیه است، جرم کمتری دارد. به این علت می‌گویند که چگالی یخ از آب کمتر است و همین مسئله باعث می‌شود که یخ روی آب شناور بماند. در حالی که در بیشتر موارد، چگالی ماده جامد از حالت مایع آن بیشتر است.

    این ویژگی آب سبب می‌شود که بر خلاف بسیاری از مایعات، آب از سطح شروع به انجماد کند. این پدیده را بارها به هنگام شروع یخ زدن آب، درون فریزر منزلتان دیده اید؛ در زمستان با یخ زدن سطح آب دریاچه‌ها، لایه عایقی از یخ ایجاد می‌شود که این لایه، از یخ زدن لایه های زیرین خود جلوگیری می‌نماید. در این شرایط ، ماهی ها و دیگر آبزیان می‌توانند در مناطق گرم‌تر زیرین به حیات خود ادامه دهند.
  •         دیگر ویژگی غیر عادی آب، ظرفیت گرمایی بالای آن می‌باشد. ظرفیت گرمایی یک جسم، مقدار گرمایی است که به جسم می‌دهیم تا دمایش، 1 درجه سانتی گراد افزایش یابد. جالب است بدانید که مقدار گرمایی که لازم است تا دمای 1 گرم آب را 1 درجه سانتی گراد افزایش دهد، حدود 10 برابر مقدار گرمایی است که برای 1 گرم آهن لازم است.

 

 

آب در زندگی روزانه

وجود هر گونه حیات، متکی به وجود آب است. آب در بیشتر فرایندهای متابولیسمی بدن، نقش حیاتی دارد. هنگام گوارش غذا، مقادیر قابل توجهی آب مورد استفاده قرار می‌گیرد.تقریباً 70 درصد وزن بدن را آب تشکیل می‌دهد. برای عملکرد درست، بدن ، روزانه به 1 تا 7 لیتر آب نیاز دارد البته این میزان آب به مقدار فعالیت بدن ، دمای هوا ، رطوبت و دیگر عوامل بستگی دارد. آب از طریق ادرار ، مدفوع ، تعریق و همچنین از طریق بازدم به شکل بخار آب دفع می‌شود.

بدن انسان به آبی نیاز دارد که نمک یا ناخالصی های دیگر ( مثل باکتری یا دیگر عوامل بیماری‌زا و یا مواد شیمیایی) نداشته باشد. البته برخی مواد محلول در آب طعم و مزه آن را بهتر هم می‌کند. امروزه ، با توجه به رشد روز افزون جمعیت ، میزان سرانه آب آشامیدنی کاهش یافته است.
راه حل های تحت بررسی، تولید بیشتر آب ، بهبود توزیع و جلوگیری از هدر رفتن آن می‌باشد.

 

مصرف آشکار و نهان آب

تحقیقات آماری در بسیاری از کشورها نشان می‌دهد که میانگین مصرف روزانه آب برای هر نفر ، حدود300 لیتر است. در حالی که مصرف نهان آب برای هر نفر ، حدود 6000 لیتر و از قرار زیر می‌باشد:

  •          آبیاری کشتزارها و تهیه و تولید مواد غذایی: 2600 لیتر
  •          تأمین انرژی:2400لیتر
  •          صنایع و معادن: 700 لیتر
  •         امور بازرگانی و خدمات: 34 لیتر

 

 

 

منبع کمیاب

در بسیاری از کشورها ، آب نوعی منبع استراتژیک محسوب می‌شود. بسیاری از جنگ‌ها از جمله جنگ 6 روزه در خاور میانه، بر سر به دست آوردن منابع آبی بیشتر صورت گرفت. البته کارشناسان، مشکلات بیشتری را هم پیش بینی می‌کنند که بدلیل رشد جمعیت، آلودگی آب ها و گرم شدن زمین حادث می‌شود.

 

آب آشامیدنی

آب‌های آشامیدنی را از چشمه ها ، قنات ها و یا چاه ها استخراج می‌کنند. بنابراین ، برای تولید بیشتر آب ، می‌توان چاه‌های بیشتری ساخت. باران و دریا هم از دیگر منابع آبی هستند که البته به عنوان آب آشامیدنی مناسب نیستند. این گونه آب‌ها را باید تصفیه نمود. روش های معروف تصفیه آب ، تقطیر و جوشاندن می‌باشند.

 

آب ، فرهنگ و مذهب

در بیشتر ادیان از جمله اسلام، مسیحیت و یهودیت، آب ماده پاک‌کننده محسوب می‌شود. برای مثال، در مسیحیت غسل تعمید را در کلیسا با آب انجام می‌دهند.

در بسیاری ادیان همچون اسلام نوعی مراسم عبادی وجود دارد که در آن ، مرده را با آب پاک شستشو می‌دهند (غسل). در دین اسلام هم تنها پس از وضو گرفتن (شستن بخش‌هایی از بدن با آب پاک) می توان فریضه نماز را بجا آورد.

در مذهب شینتو (مذهب ژاپنی) در تمام مراسم عبادی از آب برای پاکیزه ساختن بدن فرد یا مکان خاصی استفاده می‌شود.

 

شناخت محیط رشد:آب

اهمیت آب در تولید محصولات گیاهی غیر قابل انکار است. میزان آب موجود در هر منطقه معرف آن است که از نظر اقتصادی چه گیاهی را می توان کاشت و چه گیاهی را نمی توان. بسیاری از اعمال حیاتی گیاه توسط آب کنترل می شود. آب از مواد اصلی تشکیل دهنده یاخته زنده می باشد و میزان آن در بافت های مختلف متفاوت بوده از 2% در بعضی بذور خشک تا 40% در بافت های چوبی در حال خواب و 95% در میوه های آبدار (مانند هندوانه) دیده می شود. آب هم حلال است و هم وسیله ای برای انتقال مواد در داخل گیاه کمبود آب در گیاه باعث توقف رشد، و ادامه این کمبود منجر به اختلالات برگشت ناپذیر می گردد و گاهی هم موجب مرگ گیاه می شود. این عمل در نواحی گرم و خشک و گیاهانی که بر اساس ویژگی گونه ای دارای تبخیر شدید می باشند‏، به سرعت اتفاق می افتد میزان مصرف آب در گیاهان مختلف متفاوت است برای مثال برای تولید هر گرم ماده خشک در سوزنی برگها 50 گرم آب و در سبزهای برگی 2500 گرم آب مصرف می شود بطورکلی، برای بیشتر گیاهان‏، این مقدار بین 300 تا 1000 گرم می باشد. وقتی گیاه در حال رشد است پیوسته آب از زمین جذب کرده و از برگ ها آن را تبخیر می کند. میزان تبخیر آب از سطح برگ بستگی به دما‏ جریان هوا و عوامل دیگری مانند تعداد و چگونگی روزنه ها‏، رطوبت نسبی هوا و غیره دارد. خورشید ، انرژی لازم را برای تبخیر آب از سطح برگ تامین می کند. اگر بین جذب آب و تبخیر تعادل برقرار باشد تمام فرآیندهای گیاهی بطور طبیعی پیش می رود و گرنه یکی از دو حالت زیر پیش می آید :
الف : اگر مقدار جذب بیشتر از مقدار دفع باشد : این حالت ممکن است در اثر کم بودن شاخساره نسبت به ریشه، پیرایش (هرس) بی قاعده، حمله آفات و امراض و یا بالا بودن رطوبت نسبی هوا اتفاق بیفتد در این حالت فشار آب درون یاخته ها یا آوندها بالا می رود. علایم عمومی این حالت، درازی و باریکی و نرمی ساقه گیاه و خوابیدگی آن روی زمین و ترک خوردن میوه (به علت به هم خوردن رابطه سطح و حجم) است.
ب : مقدار دفع بیشتر از جذب باشد : این حالت ممکن است در اثر خشک بودن خاک، کمبود ریشه نسبت به شاخساره، یا در اثر جابجا کردن گیاه پیش بیاید. این حالت باعث تیرگی رنگ برگها و در صورت ادامه باعث پژمردگی آنها و خشک شدن گیاه می شود. کم آبی مزمن در بعضی از انواع هندوانه و گوجه فرنگی باعث پوسیدگی گلگاه می شود.

 

نگاه اجمالی
آب در زندگی بشر اهمیت بنیادی دارد .از اینرو آب را مایه حیات گویند. در روز گرم تابستان وقتی شیر آب قطع می شود ، ضرورت وجود آب در زندگی انسان نمایان می گردد. انسان می تواند بدون غذا چند روزی را بگذراند ، اما بدون آب به زودی از پا در می آید. آیا می توانید روزی را تجسم کنید که آب نداشته باشید؟
آیا آب را به بطور سالم و در حد نیاز استفاده می کنید؟
آیا آب به اندازه کافی و در همه جا در دسترس بشر هست؟
برای استفاده مطلوب از آب چه کار باید کرد؟ و غیره


موقعیت جهانی آب
مقدار آب موجود در کره زمین تقریبا ثابت بوده است. این آب به مصارف آشامیدن ، کشاورزی ، صنعت و ... می رسد و زندگی بشر را بهبود می بخشد. اگر کره زمین از فضا روئیت شود ، رنگ طبیعی آن آبی دیده می شود یعنی کره ای که بیشتر سطح آن را آب پوشانده است. یعنی بخش اعظم سطح زمین را اقیانوس ها و دریاها فرا گرفته اند. از نقطه نظر حجم و اندازه ، در حدود 2/97 %از آبهای موجود در جو زمین و آب موجود در خاکها و آبهای زیرزمینی می باشند .


آب شیرین
انسان برای انجام فعالیت هایش به آب شیرین نیاز دارد. آب شیرین ، یعنی آبی که میزان نمکهای آن بسیار کم باشد. آب اقیانوس ها و دریاها شور هستند و استفاده از آنها نیازمند تصفیه کردن آنهاست که این امر به احداث مرکز تصفیه خانه آب با مکانیزم های پیشرفته تصویه نیاز دارد. هزینه بالای این امر سبب شده که انسان به آب های شیرین موجود در خشکیها و اتمسفر زمین قانع باشد. حجم آب شیرین در جهان بسیار کم و در حدود ٢٫٨ % از حجم کل آب جهان است.

برای مصرف آب شیرین اندک موجود در جهان محدودیت هایی هم وجود دارد ، زیرا مقداری از آبهای شیرین جهان به شکل یخ در یخچالهای قطبی و کوهستانی قرار دارد که به این صورت قابل بهره برداری نمی باشند. اما انسان به آبهای شیرین موجود در رودها ، دریاچه ها ، و آبهای زیرزمینی دسترسی دارد. البته آبهای زیرزمینی که در لایه های داخلی زمین موجود هستند ، لازمه دسترسی به آنها مسائلی همچون اکتشاف ، حفر چاه ، کانال کشی ، و به کار بردن دستگاههای پمپ آب ، ایجاد تاسیسات و لوله کشی را در پی دارد .


گردش طبیعی آب
آبهای موجود در زمین همواره در حال تغییر شکل هستند. این آبها ، حالات مایع ، جامد و گاز به خود می گیرند ، جلوه های طبیعی آب بسیار وسیع است. مقداری از آن در زمین نفوذ کرده و آبهای زیرزمینی را تشکیل می دهد. قدری از آن هم در درون شاخه ها ، برگ ها ، تنه و ریشه درختان ذخیره می شود. آیا جلوه های دیگری از آب هم می شناسید؟

آب موجود در اتمسفر زمین بر اثر گردش طبیعی آن هر ٩ روز یک بار بین آسمان و زمین جابجا می شود. در هر سال این عمل چندین مرتبه تکرار می شود. حجم آبی که در هر سال به وسیله گردش آب در طبیعت فراهم می شود ، در حدود ۴٠٠٠٠ کیلومتر مکعب است. انسان با تکنولوژی امروزی می تواند ٢۵٠٠٠ کیلومتر مکعب آنرا مورد بهره برداری قرار دهد .ریزش های جوی در همه جای سیاره زمین یکسان نیست و در برخی جاها بارندگی بیشتر از سایر مکانهاست .
وضعیت آبهای ایران
با توجه به قرار گرفتن ایران در نواحی خشک و بیابان ، مقدار بارندگی و حجم آبهای ایران کافی نیست. و ریزش های جوی نیز بطور یکنواخت صورت نمی گیرد. میانگین بارندگی سالانه در جهان در حدود ٨٠٠ میلی لیتر تبخیر واقعی بالقوه و 900 میلی لیتر تبخیر بالقوه می شوند .کشور ایران با اینکه ١٫١ % از مساحت خشکی های جهان را داراست ، فقط ٠٫٣۴۵ % از آبهای موجود در خشکیهای جهان را در اختیار دارد. از سوی دیگر در اغلب مناطق ایران ، ریزشهای جوی بصورت محلی و فصلی است که نیاز چندانی به آب برای کشاورزی در پاییز و زمستان نیست ، همچنین بارندگی به طور یکنواخت در کشور توزیع نمی شود.

محدودیت منابع آب و توزیع فصلی نامناسب بارندگی دال بر این است که بایستی منابع آبهای موجود سطحی و زیرزمینی را به خوبی شناسای و مطالعه کرده و با برنامه ریزی دقیق ، بهره برداری صحیح از آنها صورت گیرد .البته مردم ایران از اول با این مشکل مواجه بوده اند و با حفر قنات و کاریز ، بهره برداری از آبهای زیرزمینی را ابداع کرده اند. با احداث سد و بندهای متعددی نیز آبهای سطحی را مورد استفاده قرار می دهند .

 

آنچه باید بدانیم
حجم آبهای شیرین قابل استفاده توسط انسان بسیار محدود است .میزان بارندگی سالانه ایران بسیار کمتر از میانگین بارندگی جهانی است .پراکندگی بارش در همه جای ایران یکسان نیست و بیشتر بارندگی در زمان نامناسب برای کشاورزی صورت می گیرد . برای بهره برداری صحیص از منابع آب بایستی ابتدا منابع را خوب شناخته و بر روی آنها برنامه ریزی دقیق انجام داد.


آب ، گنج هزاره سوم
سازمان ملل روز جهانی آب در ٢٢ مارس سال ٢٠٠۵ را شروع یک دهه جدید بین المللی برای فعالیت در بخش آب عنوان کرد. به همین دلیل از سوی سازمان ملل متحد سالهای ٢٠٠۵ تا 2015 به عنوان دهه آب با شعار " آب برای زندگی " نامگذاری شد. با توجه به این موضوع پیش بینی می شود دهه آینده " آب برای زنده ماندن " نامگذاری می شود . چون با توجه به رشد میزان مصرف فعلی آب و همچنین کاهش منابع آبی و عدم توفیق در ایجاد منابع آبی جدید بیشک دهه آینده بحرانی با شدت و تهدید جدیتری را در جهان شاهد خواهیم بود، هر چند سازمان ملل
امیدوار است که این دهه شانس دستیابی جهان به اهداف مرتبط با آب و اهداف اعلامیه مربوط به هزاره را که در کنفرانس توسعه پایدار مطرح شده است، افزایش دهد.

کشورمان ایران نیز از این حیث مستثنی نیست و حتی با توجه به شاخصهایی که ما در کشورمان داریم وضعیت نامطلوبتر و حتی بحرانیتر از آن چیزی است که در دنیا مطرح است. ایرانیان همیشه با دیده احترام به آب نگریستهاند و هنوز هم هرجا که آبادانی است در پیوند ناگسستنی با آب بوده و آب مایه زندگی است.آب به همراه سه عنصر آتش، هوا و خاک نزد ایرانیان از تقدس ویژهای برخوردار بوده است. تقریباً در همه نوشته های پیش از اسلام، جایگاه آبدر مجموعه آفرینش بسیار حساس است. هردوت مینویسد: ایرانیان در هیچ رودخانهای حتی دستهایشان را نمیشویند و دست شستن دیگران را هم در آب جاری نمیپذیرند و به رودخانه
احترام میگذارند.

در جشنها و مراسم مذهبی نیز آب نقش به سزایی داشته است. حدود یک درصد جمعیت دنیا متعلق به کشور ماست و ما تنها ٣۶ % از میزان منابع آب تجدید شونده دنیا را در اختیار داریم. این در حالی است که پسابهای کشاورزی، صنعتی و خانگی حدود ٢۵ میلیارد مترمکعب از همین مقدار منابع آبی را که در اختیار داریم از لحاظ کیفیت تهدیدمیکنند.
سالانه حدود ٢ میلیارد نفر در جهان به علت آلودگی آبها دچار بیماریهای مرتبط با آب میشوند که ایران نیز میتواند سهمی از این آمار را داشته باشد. البته آمارهای منتشره از سوی وزارت بهداشت نشان میدهد که این آمارها در دهه اخیر روند کاهشی داشته است. شاید تصور شود که با پیشرفت تکنولوژی مشکل کمبود آب حل شود در صورتی که میزان منابع عمده آبی موجود در جهان همان مقداری است که در سالهای گذشته وجود داشته و امروزه تنها میتوانیم مشکلات مربوط به توزیع بهداشتی آب را با استفاده از تکنولوژی برطرف نماییم ولی قادر به افزایش منابع آبی نیستیم. مگر اینکه تکنولوژیهای شیرینسازی آب دریاها توسعه یابد که این از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

یکی از راهحلهای اساسی برای مقابله با بحران آب در آینده مدیریت مصرف آب میباشد. از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب، آموزشهای بهبود شیوه مصرف و نیز در اختیار قرار دادن امکانات لازم جهت صرفهجویی و مصرف بهینه آب به مصرف کنندگان است که در مقایسه با آب بها هزینه ناچیزی خواهد بود. از دگیر راه کارهای مدیریت مصرف ارتقای سطح دانش و آگاهی میباشد که خود یک کار فرهنگی میخواهد و زمانبر است. از سوی دیگر شرکتهای متولی امور آب باید سعی و تلاش مضاعف در جهت صیانت از آب تولید شده نمایند تا در مسیر انتقال به مصرف کننده هدر نرود و این امر مستلزم کنترل و نظارت دقیق و نظام مند کردن عملیات بازرسی، نگهداری و تعمیرات خطوط انتقال آب میباشد.

گاهی این شائبه در ذهن مصرف کننده ایجاد میشود که چرا با وجود دریافت آب بها توسط شرکتهای تولید و توزیع آب، این همه به مقوله صرفه جویی پرداخته و تأکید میشود؟ مصرف کنندگان آب باید آگاه باشند که عدم صرفه جویی و مصرف خارج از الگوی مصرف باعث تهدید جدی بحران آب در آینده خواهد شد و اجرای سیاست مدیریت عرضه توسط شرکتهای آب و فاضلاب با توجه به رشد فزاینده جمعیت کشور یا امکانپذیر نخواهد بود و با این که با چالش مواجه خواهد شد.

دلایل این امر یکی افزایش هزینههای استحصال و توزیع آب در طول زمان و نیاز به سرمایه گذاری بیشتر در زمینه تولید آب و دوم در اختیار نداشتن پتانسیلهای آبی نامحدود با کیفیت مطلوب میباشد. در بخش پیشگیری و مبارزه با آلودگی منابع آب قوانینی وجود دارد که به رغم لازم الاجرا بودن آن قوانین، متأسفانه کمتر شاهد اجرا و اعمال آن هستیم. فاضلاب بسیاری از کارهایی که عموماً دارای پسابهای صنعتی و شیمیایی خطرناک هستند و اغلب در مجاورت رودخانه ها احداث شدهاند، به رودخانهها و نهایتاً به دریاها میریزد که در درازمدت نه تنها باعث از بین رفتن اکوسیستم شده و حیات جانوران و موجودات آبزی را تهدید میکنند بلکه باعث آلودگی
شدید منابع آبی میشوند و متأسفانه با توجه به آگاهی مسئولین تا کنون هیچ اقدام جدی و موثری در این زمینه انجام نشده است.

این نشاندهنده ضعف در اجرای قوانین است چرا که قانونگذار قوانینی در این رابطه وضع کرده و جرایمی را تعیین نموده است. ٩٣ درصد از آبهای کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود لذا پسابهای کشاورزی خود به عنوان یکی از عوامل مهم آلوده کننده محسوب میشود. همچنین یک درصد از آبهای موجود کشور در بخش صنعت استفاده میشود ولی آلودگی ناشی از آن بسیار متنوع و خطرناک میباشد.
با توجه به معضلات موجود آب کشور که گفته شده است ما فقط با حفظ و صیانت از منابع آبی موجود و جلوگیری از آلودگی آن و نیز مدیریت صحیح مصرف آب میتوانیم بحران آب در دهه های آینده را کمی آسانتر پشت سر بگذاریم .

 

بحران آب و ضرورت توجه به مدیریت تقاضای آب شهری (مطالعه موردی شهر تهران)

چکیده
توسعه پایدار دربخش آب، جز با جامع نگری درمدیریت آب امکان پذیر نیست. مدیریت جامع نیز به نوبه خود، وظیفه تنظیم ارتباط بخش آب باتوسعه اجتماعی و اقتصادی رابرعهده دارد. مدیریت تقاضا و مدیریت تأمین وتوسعه منابع آب را میتوان محورهای اساسی مدیریت جامع آب بشمار آورد. امروزه اهداف و مأموریت های مدیریت تأمین و توسعه منابع آب، تا حدود زیادی شناخته شده است اما مدیریت تقاضای آب هنوز بخوبی شناخته نشده است. مدیریت تقاضا وتأمین اهمیتی همسان وهم پایه دارند ودر برنامه ریزیها باید توأمان مورد توجه قرارگیرند. مدیریت تقاضا به عنوان حلقه مکمل مدیریت تأمین وتوسعه منابع آب عمدتا شیوه های مصرف، ابزارهای لازم برای استفاده بهتر و الگوهای مصرف آب را مطرح می کند. مدیریت تقاضای آب برای اعمال سیاستها و رسیدن به اهداف خود ابزارهایی را در اختیاردارد آه دراین نوشته به یکی از مؤثرترین جنبه های مدیریت تقاضا یعنی جنبه اقتصادی آن اشاره شده است و نرخ گذاری وتعرفه به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت تقاضا معرفی گردیده است.


درمناطق خشک ونیمه خشک مانند اکثر نقاط ایران آب مهمترین عامل محدودآننده توسعه اقتصادی است. در این مناطق مهمترین مسئله در مدیریت آب عبارت است از ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای آب. از آنجائی که مقدار عرضه اقتصادی آب همیشه محدود بوده و مقدار تقاضا نیز با افزایش جمعیت دائما بالا می رود، برنامه ریزی در جهت استفاده بهینه از منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. شهر تهران تا حدود نیم قرن پیش، شهری کوچک وکم تحرک بود.

لیکن امروزه با رشد فزاینده جمعیت به سبب توسعه فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به یکی از بزرگترین شهرهای دنیا تبدیل شده وبخش عمده ای از جمعیت ایران را در خود جای داده است. با توجه به اینکه روند ساخت وساز و رشد بی رویه جمعیت در تهران، تابع برنامه مدون و از پیش تعیین شده ای نبوده و برنامه های تأمین و انتقال وتوزیع آب آن با افزایش جمعیت همگون نبوده است لذا در این شهر نیز همانند تمام شهرهای بزرگ جهان از لحاظ آبرسانی مشکلات گوناگونی وجود داردآه شهروندان آن، کمتر از این دشواریها آگاهی دارند. برخلاف بسیاری از کانونهای اصلی جمعیت در آشورهای بزرگ جهان آه در کنار رودخانه ها بنا شده اند، جمعیت درشهرتهران در کنار رودخانه قرار نگرفته است و بهمین جهت باید از نقاط دوردست و رودخانه های اطراف آب موردنیاز شهروندان تأمین شود.

ویژگیهای جغرافیایی این شهر، مسائل زیست محیطی، آلودگی آب و کافی نبودن ذخیره آبهای سطحی وزیر زمینی برای جمعیت روز افزون این شهر همگی دلایلی برای نیاز به یک برنامه ریزی جامع در این زمینه می باشد. یکی از نیازهای اصلی برنامه ریزی دقیق در مورد مسائل آب پیش بینی در مورد میزان تقاضا و آشنایی به عوامل و ابزارهای مؤثر بر میزان تقاضا می باشد.


در مطالعه حاضر که برای پنج منطقه آبی شهر تهران صورت گرفته ، تابع تقاضای آب که از تابع مطلوبیت استون_گری استخراج شده است با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده طی سالهای 1375 الی ١٣٧٩ از ۴٠٠ نمونه تصادفی منتخب از میان کلیه مشترکین این پنج منطقه، تخمین زده شده است. تابع تقاضای آب برای کل شهر تهران، مصارف داخلی، مصارف غیر داخلی، پنج منطقه، چهار فصل و پنج بلوک مصرفی برآورد شده است.حداکثر آب مورد نیاز و اضافه مصرف در هر کدام از موارد ذکر شده محاسبه گردیده و بر اساس یافته های تحقیق گرچه کشش قیمتی تقاضا برای آب درشهر تهران پایین است اما با افزایش منطقی قیمتها میتوان مقداری از اضافه مصرف را کاهش داد. استفاده درآمدهای حاصله از این افزایش قیمتها در سرمایه گذاری های
جدید، بهبود خطوط انتقال و نیز بکارگیری ابزارهای فرهنگی،همگی خود راهکارهای دیگری برای کاهش اتلاف آب وبهبود الگوی مصرف خواهند بود.


جنگ بر سر آب
آب در کره زمین بطور مدام به صورت باران و تبخیر در جریان بوده و از یک چرخه بسته ای تبعیت می کند و هر مرحله این چرخه نیز قادر به خارج شدن از آن نیست.مقدار آب از ابتدای تشکیل کره زمین تاکنون همواره ثابت بوده است.جهان با کمبود آب آشامیدنی روبرو می باشد که البته دلایل آن فراوان است. طبق تحقیقات بعمل آمده معلوم شده است که هر بیست سال مصرف سرانه آب دو برابر شده و این میزان نیز معادل دو برابر نرخ رشد جمعیت جهان است.

فن آوری و استفاده بشر به ویژه در جوامع پیشرفته از سیستمهای بهداشتی سبب شده است تا میزان مصرف سرانه آب در این کشورها بیشتر از سایر ممالک جهان باشد. از سوی دیگر در حدود ٢٠ تا ٢۵ درصد اب قابل استفاده،در بخش صنعت به کار برده می شود و هر روز بر مقدار مصرف آن افزوده می شود. صنایع رو به رشد جهان نیاز فزاینده ای به آب دارند. به عنوان مثال در ایالات متحده در آینده ای نزدیک تنها در بخش رایانه، مصرف آب از مرز ٣٩۶ میلیارد گالن ( هر گالن 78/3 لیتر است ( پافراتر خواهد گذاشت .

در بخش کشاورزی به ویژه غیر سنتی و مکانیزه آن،استفاده از آب همواره در حال افزایش بوده و از تاثیرات آن نباید غافل بود.به علاوه در بسیاری از کشورها شاهد یارانه هایی از سوی دولتها هستیم که این خود در مصرف بی رویه آب و عدم مصرف بهینه آن در بین کشاورزان تاثیر گذار بوده است.

شایان ذکر است رشد بی رویه جمعیت و به تبع آن افزایش مصرف سرانه آب،همواره با عوامل دیگری از قبیل گرم شدن کره زمین و ذوب یخهای قطبی،نفوذ کودها و سایر آلاینده هابه منابع آب و زمینهای حاصلخیز و مرطوب و ... همگی زنگ خطری جدی برای منابع آب کره زمین محسوب می شوند.

 

آب در فرهنگ ایرانیان
ایرانیان همیشه با دیده احترام به آب نگریسته اند.هنوز هم هر جا که " آبادان " است و " بیابان " ، در پیوند است با آب و آب مایه زندگی . آب همراه سه عنصر " آتش " و " باد " و " خاک " نزد ایرانیان از تقدس ویژه ای برخوردار است . تقریبا در همه نوشته های پیش از اسلام ، جایگاه آب در مجموعه آفرینش بسیار حساس است .

هرودوت می نویسد ،ایرانیان در هیچ رودخانه ای حتی دستهایشان را نمی شویند و دست شستن دیگران را هم در آب نمی پذیرندو به رودخانه احترام می گذارند.استرابون نیز لابد با تکیه بر نوشته هرودوت به همین موضوع اشاره می کند .او مینویسد که ایرانیان در آب روان شستشو نمی کنند و در آب روان لاشه و مردار و روی هم رفته چیزهای ناپاک نمی اندازند . البته از گزارشی درباره هخامنشیان داریم،می دانیم که داریوش برای رساندن تیرکهای سدر،از لبنان به شوش ،از آب روان استفاده آرده است.روشن نیست در این رویدادها،برای جلوگیری از دژرفتاری به آب چه اندیشه ای گمارده شده است.

تیرگان ورمز اسطوره آبریزان یا آب پاشان
یکی از آیین های جشن تیرگان،شستشوی بیرون از برنامه روزانه و پاشیدن آب و گلاب بر سر وروی یکدیگر است.این جشن پیوند ژرفی با تقدس آب در فرهنگ ایرانیان دارد و جشن تیرگان ، تیر روز از تیرماه آیین ویژه ایزد باران است.
دو داستان بسیار زیبا و دل انگیز در مورد آیین ابریزان وجود دارد که نشان از مهر و محبت ایرانیان دارد.
داستان نخست به گزارش شاهنامه فردوسی و ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه می باشد. حکیم فردوسی در شاهنامه دل انگیز خود چنین گزارش می دهد که کیخسرو بعد از جنگ با افراسیاب و کشتن او چنین در درونش دریافت که کارش در جهان به پایان رسیده و باید به جهان ایزدان بپیوندد،پس درم و دینار بسیار به موبدان وتهیدستان داد و به نامداران و سپاهیان سفارش های در خورد آرد و جانشین تاج و تخت برگزید.سپس فرمان داد تا سپاه به راهی که او می گوید همراه شوند . پس از چندی در راه به چشمه ای برخوردند و کیخسرو همان جا فرمان به ماندن داد و گفت که تا سحر بیشتر در کنار سپاه نیست .

ابوریحان نیز چنین ادامه می دهدکه( افزوده بر گزارش فردوسی ) بیژن بر چهره کیخسرو- که کنار چشمه خفته بود- آب پاشید تا خسرو چشم گشود. از این است که ایرانیان با مهری که به کیخسرو دارند ، از آن پس در تیرماه ،که این داستان رفته بود به سر وروی یکدیگر آب می پاشند.
داستان دوم مربوط به نوشته شمس الدین محمد ابی طالب انصاری دمشقی(درگذشت: ٧٢٧ ه .ق ) می باشد که می نویسد :همه ایرانیان در عیدهای خود شب ها آتش می افروزندو سپیده دمان آب می پاشند و پاشیدن آب برای پاکیزگی است و از آن روی است که چون فیروز ،پسر یزدگرد از کار خویش رهایی یافت و شهر اصفهان را بنا کرد ، هفت سال باران نبارید. آن گاه که باران آمد، آب باران را بر تن خویش ریختند و شادی کردند و پس از آن سال این کار رسم شد.
دیگر مراسم جشن تیرگان بطوریکه زرتشتیان می گویند در قدیم این جشن به بزرگی نوروز برگزار می شد و ٩ روز طول می کشید که یکی از آداب گذشته این بود که در تیر روز تاری از ابریشم کلوان و سیم نازک و ظریف که تیر وباد است می بافتند و آن را به مچ دست یا دگمه لباس می بستند و شیرینی می خوردند ودر روز باد ایزد آه بیست و دوم تیر یعنی ١٠ روز بعد است، آن تار را باز آرده به باد می دادند و باز شیرینی می خوردند.


در مورد فلسفه این کار می گویند به دلیل اهمیت زیاد این جشن در این روز همگی لباس نو می پوشیدند و ٩ روز جشن را ادامه می دادند. چون برای همه پوشیدن لباس نو ممکن نبود این تار بافته می شدکه در واقع نماینده لباس نو بود که به مچ دست یا دگمه لباس می بستند که در واقع یک پوشیدنی نو از دوختنی یا بافتنی همراه داشته باشند.امروز بستن این تار در میان زرتشتیان معمول نیست.

از مراسم بسیار قدیمیکه باز امروز مرسوم نیست،خوردن گندم پخته در روز جشن و شکستن سفالها در این روز بود که ابوریحان بیرونی دلیل خوردن گندم را چنین می گویدکه چون در جنگ افراسیاب و منوچهر و پس از صلح آنها مردم همچنان در حصارها زندگی می آردند و فرصت آرد کردن گندم را نداشتند مجبور بودندگندم پخته را بخورند.شکستن سفال ها راکه از آیین های قدیم این جشن می دانند به جنگ افراسیاب و منوچهر و همچنین ستاره تیر یا ایزد باران وآب مربوط می دانند.

از دیگر مراسم این جشن که بسیار زیبا برگزار می شد و باز باید گفت که امروز معمول نیست " لال شیش "می بود. جوانان ترکه به دست به خانه هایی می رفتند و در می زدند و با دیدن صاحب خانه او را آرام با ترکه می زدند و سپس با دریافت هدیه ای ترکه را به صاحب خانه می دادند و او آن ترآه را تا سال دیگر به عنوان شی متبرکی نگهداری می کرد. در اینجا شیش=ترآه=تیر ، یادآور تیر آرش است و رفتار لال بازی حکایت از سکوت و آرامش و در عین حال پنهان کاری می آند.

و در آخر رسم دیگریکه با ابعاد بر جای مانده فال کوزه می باشد که شب جشن تمام افراد فامیل و آشنا دور هم جمع می شدند و کوزه ای را از آب پر می آردند و دختر باکره ای این کوزه را می گرداند و تمام افراد با نیتی شی ای را در آن کوزه می انداخت و در آخر در شب این دختر کوزه را کنار آتش گاه یا محل نورخانه می گذاشت و تا روز بعد که جشن بود و پایان آن همان دختر با خواندن غزل ها و شعرهای گوناگون افراد حاضر در جشن اشیا موجود در کوزه را بیرون می آورد و صاحب شی ، شعر شی خود را به شگون دریافت می آرد.

 

آلودگی آب (Water Pollution)

دید کلی

  •          آلودگی آب مشکل بزرگی است. به طوری که نتایج پژوهش پیرامون آن از صدها بلکه هزاران مقاله ، مجله و کتاب تجاوز می‌کند.
  •         بنظر شما چه کسانی مشکل آلودگی آب را بوجود می‌آورند؟
  •        چه کسانی بهای تمیز کردن آب را خواهند پرداخت؟
 

تاریخچه

  •  در نوامبر سال 1986 بر اثر ریزش موادی شامل جیوه و انواع مواد آلی سمی مانند آفت کشها در رودخانه راین ، تمام آبزیان از شهر بال سوئس تا ساحل هلند کشته شدند. در سالهای اخیر با غرق شدن تانکرهای بزرگ نفتی اقیانوس پیما یا به گل نشستن آنها آسیبهایی به حیات دریایی وارد آمد.
  •     در سال 1983 بر اثر 11000 واقعه آلوده کننده در حدود 120 میلیون لیتر مواد آلوده کننده در آبهای ایالات متحده تخلیه شده است.

تعریف آلودگی آب

در سال 1969 برای آلودگی آب تعریفی ارائه داد: آلودگی آب عبارت است از افزایش مقدرا هر معرف اعم از شیمیایی ، فیزیکی یا بیولوژیکی که موجب تغییر خواص و نقش اساسی آن در مصارف ویژه‌اش شود.

عوامل آلوده کننده آب

آب یکی از مهمترین و بنیادی‌ترین عامل حیات موجودات زنده است از این نظر جلوگیری از آلودگی آب نیز به همان نسبت مهم و مورد توجه می‌باشد عوامل آلوده کننده آب بسیار گوناگون‌اند و می‌توانند هم منابع آبهای زیرزمینی و هم آبهای سطحی را آلوده کنند.

 
  • عوامل آلوده کننده آبهای زیرزمینی:
  •  کانیهای موجود در معادن سطحی که در اثر تغییر و تبدیل به عامل آلوده کننده مبدل می‌شود. مثلا آب جاری سطحی ( حاصل از باران و ) هنگام عبور از معادن زغال سنگ ، دی‌سولفید آهن « II» ( پیریت ) همراه با زغال سنگ را در خود حل کرده و سپس در اثر واکنش ، هوا آنرا به اسید سولفوریک تبدیل می‌کند. اسید حاصل ضمن عبور از لایه‌های مختلف مخازن زیرزمینی ، موجب آلوده شده آن می‌شود.
  • جمع شدن فاضلابهای شهری بویژه اگر در یک حوزه آهکی و یا شنی وارد شوند از آن که در معرض باکتریها قرار گیرند و تجزیه شوند، مستقیما و براحتی به مخازن زیرزمینی نفوذ پیدا کرده و موجب آلوده شدن آنها می‌شود.
  • ضایعات رادیواکتیوی : یکی از عوامل آلوده کننده مهم منابع آبی زیرزمینی است که امروزه یکی از راههای رفع آنها که در حقیقت مشکل بزرگی برای صاحبان تکنولوژی هسته‌ای نیز به شمار می‌رود دفن آنها در زیر زمین است علاوه بر دفن ضایعات رادیواکتیو در زیر زمین ، همه انفجار های هسته‌ای زیر زمینی نیز موجب آلوده شدن آبهای زیر زمینی می‌شود.

 

  •  عوامل آلوده کننده آبهای سطحی:
  •  آلوده کننده‌های صنعتی:
    بسیاری از ضایعات صنعتی به آبزیان زیانهای جدی می‌رسانند. این ضایعات برای خنثی شدن مقدار زیادی از اکسیژن محلول در آب را به مصرف رسانیده و موجب کاهش اکسیژن مورد نیاز برای آبزیان می‌شود و تهدید به مرگ می‌کنند. از طرف دیگر بسیاری از خود این ضایعات سمی بوده و موجب مسمومیت آبزیان می‌شوند مانند فلزات سنگین ، جیوه ، سرب ، مس و غیره.

    وارد شدن ترکیبات فسفردار و نیتروژن‌دار در آب موجب رشد جلبک‌هائی می‌شود که ضمن ایجاد بو و مزه غیر طبیعی آب ، اکسیژن آب را مصرف کرده و باعث کاهش میزان آن و بروز صدمات و تلفات آبزیان می‌شود.

  

  • فاضلاب خانگی :
    کلیه پاک کننده‌ها که وارد آبهای سطحی می‌شوند ترکیباتی را در آبها وارد می‌کنند که اگر خنثی نشوند و یا توسط میکرو اورگانیسم‌ها تجزیه و تخریب نشوند بصورت سمی مهلک زیان بسیاری برای آبزیان ببار می‌آورند.
  • حشره کشها ، سموم دفع آفات نباتی و کودهای شیمیایی:
    که از ضروریات توسعه کشاورزی است نا خواسته موجب آلودگی آبهای سطحی می‌شوند. مانند ددت DDT را نام برد.

چشم انداز الودگی آب

  •       ذخایر آبهای ما در آینده چگونه خواهد بود؟
  •        آب آلوده شده برای %75 مردم جهان در کشورهای رو به توسعه مسئله بسیار جدیتری است.
  •        80% بیماریهای جهان ناشی از آبهای آلوده شده است. در مقابل درصد بالای بیماری چه کنترلهایی انجام شده است؟
  •        آیا تلاشی که برای بهبود کیفیت آب انجام شده کافی می‌باشد؟
  •        آینده ذخایر آبها با این روند پیشرفت و تکنولوژی روز چگونه خواهد بود؟

 

دید کلی

آب ، شرط وجود حیات می‌باشد و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت می‌گیرد. آب به علت پاره ای خواص ویژه اساسی نقش تنظیم کننده‌ ای در طبیعت داشته و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ می‌کند. آب بعد از مصارف گوناگون (خانگی ، کشاورزی و صنعتی و ) تبدیل به پساب می‌شود. برای جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیست توسط این پسابها باید راهکارهایی برای تصفیه و استفاده مجدد از آنها اتخاذ کرد.

طبقه بندی آبهای آلوده

آبهای آلوده‌ای که پس از تصفیه دوباره می‌توان استفاده کرد:

  1. 1.     آبهای آلوده‌ای که در کارخانجات و مراکز صنعتی تولید شده ، به‌شدت سمی هستند و نمی‌توان برای مصارف خانگی استفاده کرد و برای برگشت دوباره به محیط زیست باید به‌صورت دقیق تصفیه شوند.
  2. 2.     آبهایی که مصارف خاصی داشته ، قابل استفاده مجدد نمی‌باشند. مانند آبهای صنایع -نوشابه سازی

 

 

فاضلابهای صنعتی

فاضلابهای صنعتی ، فاضلابهایی هستند که از صنایع مختلف حاصل می‌شوند و نسبت به نوع صنایع ، ترکیبات شیمیایی مختلفی دارند و وقتی وارد دریاها می‌شوند، باعث آلودگی آب و مرگ آبزیان می‌گردتد.

مواد شیمیایی موجود در فاضلابهای صنعتی

بسته به نوع کارخانه‌ها و محصول تولیدی آنها ، ترکیبات شیمیایی و درصد آنها در پسابهای صنعتی متفاوت است. اما از مهمترین این ترکیبات می‌توان به آرسنیک ، سرب ، کادمیم و جیوه اشاره کرد. این مواد از طریق پساب کارخانجات تهیه کاغذ ، پلاستیک ، مواد دفع آفات نباتی ، استخراج معادن وارد آبهای جاری و محیط زیست می‌شود.

از مهمترین فجایع آلودگی با جیوه به فاجعه آلودگی آب رودخانه میناماتا در ژاپن با ترکیبات ارگانومرکوریک که به‌عنوان کاتالیزور در کارخانه پلاستیک‌سازی استفاده می‌شود، می‌توان اشاره کرد که طی آن مردم اطراف رودخانه به مرض اسرار آمیزی مبتلا شدند که ناشی از وجود جیوه فراوان در بدن آنها بود و هزاران نوزاد ناقص‌الخلقه و فوت تعدادی از مردم ، نتیجه آلودگی آب با پساب این کارخانه بود.

فاضلابهای کشاورزی

در این فاضلابها ، سموم کشاورزی مانند هیدروکربنهای هالوژنه ، DDT ، آلودین ، ترکیبات فسفردار نظیر پاراتیون وجود دارد. مخصوصا ترکیبات هالوژنه بسیار خطرناک هستند و هنگامی که توام با آب کشاورزی در لایه‌های زمین نفوذ نمایند یا به بیرون از محیط کشاورزی هدایت شوند، باعث ایجاد فاضلابهای کشاورزی فوق‌العاده خطرناک می‌شوند.

 

 

فاضلابهای شهری

این فاضلابها از مصرف خانگی آب حاصل می‌شود. در این پسابها انواع موجودات ریز ، میکروبها و ویروس‌ها و چند نوع مواد شیمیایی معین وجود دارد که عمده‌ترین آن آمونیاک و نیز مقداری اوره می‌باشد. این فاضلابها باید از مسیرهای سر بسته به محل تصفیه هدایت گردند. جهت خنثی سازی محیط قلیایی این فاضلابها که محیط مناسب برای رشد و نمو میکروبهاست، از کلر استفاده می‌شود.

انواع آلاینده‌های موجود در فاضلابهای شهری

  • ·         آلاینده بیولوژیکی:

    از دفع پسابهای بیمارستانی و مراکز بهداشتی شهری ناشی می‌شود.
  • ·         آلاینده‌های شیمیایی:

    بیشتر آلاینده های شیمیایی از دفع پسابهای خانگی شامل مصرف شوینده‌هاست که روز به روز مصرف آنها بیشتر می‌شود. این آلاینده‌ها به‌علت وجود عامل حلقوی در ساختمان مولکول شوینده (ABS) ، غیر قابل تجزیه بیولوژیکی در تصفیه‌خانه‌ها هستند.

فرمول عمومی: LABS): linear Alkgl Benzo Sulturic acid = RŔ/ (C6 M5) SO3H)




امروزه در کشور ژاپن و آمریکا ، شوینده حلقوی را تبدیل به خطی نموده‌اند که قابل تجزیه بیولوژیکی در تصفیه‌خانه‌ها است. ولی در اکثر کشورها به‌علت ارزان بودن (LABS) هنوز هم از این ماده در صنعت شوینده‌ها استفاده می‌شود.

  • ·         سایر آلوده کننده‌ها :

    مواد جامد و رسوبات ، مواد رادیواکتیو ، مواد نفتی و آلوده کننده های حرارتی مثل نیروگاهها.

آلودگی آب درجهان

حدود 69 % آب مصرفی جهان ، صرف کشاورزی و عموما آبیاری می‌شود. 23 % به مصرف صنایع می‌رسد و مصارف خانگی تنها حدود 8 % را شامل می‌شود. در کشورهای توسعه یافته ، کشاورزی و صنایع ، بیشترین مصرف آب را داشته ، بالاترین نقش را در آلودگی آبها دارد.

 

 

پروژه GEMS

نزدیک به سه دهه است که سازمان بهداشت جهانی و برنامه محیط زیست سازمان ملل ، تحت پروژه‌ای به نام GEMS (سیستم مراقبت زیست محیطی ازجهان) ، کیفیت محیط زیست را از نظر اندازه گیری کیفیت هوا ، آب ، آلودگی مواد غذایی و شاخصهای بیولوژیکی مورد مراقبت قرار می‌دهند. برای جمع آوری اطلاعات در مورد کیفیت آب بیش از 50 پارامتر انتخاب شده‌ است که مهمترین آنها عبارتنداز:

Do (
اکسیژن محلول) ، BoD (اکسیژن مورد نیاز واکنشهای بیوشیمیایی) ، CoD (اکسیژن مورد نیاز واکنشهای شیمیایی) ، میزان کلروفرمها و نیتراتها و فلزات سنگین می‌باشد.

تصفیه آب و فاضلابها

آب و فاضلابها برای استفاده و برای برگشت به محیط یا استفاده مجدد نیاز به تصفیه دارند. روشهای مختلفی برای تصفیه آبها و فاضلابها وجود دارد که بسته به مصارف آب و نوع آلودگی از این روشها استفاده می‌شود. عمده‌ترین‌ روشهای تصفیه آب عبارت‌اند از:

  1.  تصفیه مکانیکی آب
  2.  تصفیه شیمیایی آب
  3.  تصفیه آب به روش اسمز معکوس
  4.  تصفیه بیوشیمیایی آب
  5.  فیلتراسیون آب

 

$$BiHamta$$

مرتبط با: آب

موضوعات
لينک دوستان
نويسندگان
ديگر صفحات
آمار سايت